• Facebookin vastaisen kampanjan valmistelu

    Aikomukseni on ryhtyä Facebookin vastaiseen kampanjaan. Katson, ettei aluksi kannata poistaa Facebook-profiilia, vaan jättää siihen linkkejä vaihtoehtoisiin somepalveluihin kuten MeWe:en. Mahdollisesti kannattaa levittää Facebookin vastaista propagandaa juuri Facebookissa. Pyrin välttämään muunlaisten julkaisujen tekemistä Facebookiin. Vanhat julkaisut sieltä kannattaa tallentaa. Ongelmana on sen hallitseva markkina-asema, jota se näyttää käyttävän poliittisten tavoitteiden ajamiseen ja se, että kaikki sen käyttäjät eivät välttämättä jaksa aloittaa uusien sosiaalisen median palveluiden käyttämistä. Vaikka Facebook ei ole puoluepoliittinen järjestö, niin se on kuitenkin poliittisesti puolueellinen toimija, joka oletettavasti kannattaa mm. aselakien kiristämistä maailmanlaajuisesti ja haluaa suomalaisten olevan kilttejä EU-alamaisia. Voisi koota listan tahoista, joilla on Facebookissa maksettuja mainoksia, jolloin voisi sitten boikotoida niitä, jotka maksavat Facebookille siellä mainostamisesta. Se voisi mahdollisesti vähentää maksettujen mainosten tekemistä sinne, jolloin Facebook saisi vähemmän rahaa. Facebookilla on valtavasti tilastotietoa sen käyttäjien ajattelutavoista, jolloin se voi vaikuttaa valtaväestön poliittisiin asenteisiin esimerkiksi rajoittamalla tietynlaisten julkaisujen näkyvyyttä tietynlaisille henkilöille tai vaikuttamalla siihen missä järjestyksessä tai esimerkiksi minä päivinä tai mihin kellonaikaan niitä näkee. Epäilen Facebookin yhteisönormeilla olevan tarkoitus saada ihmisiä hyväksymään niissä kiellettyjä asioita kielletyiksi myöhemmin myös valtiollisissa laeissa.

    Facebook-ryhmien ylläpitäjät voisivat luoda vastaavat ryhmät vastaaviin somepalveluihin ja kehottaa ryhmien jäseniä siirtymään niihin. 

    Mielestäni sosiaalisen median omistamisessa olisi parasta yhteisomistus, jossa someyhtiö olisi sen käyttäjien yhteistä omaisuutta siksi, ettei sensurointia, bannaamista ja syrjintää voisi perustella sillä, että omistajalla olisi oikeus tehdä niin omistamallaan alustalla. Ohjelmistojen osalta ne olisivat mielestäni parasta toteuttaa ilmaisilla avoimen lähdekoodin ohjelmilla. Laitteistojen osalta ne voisivat olla osittain käyttäjien omilla tietokoneilla toteutettuja ja osittain someyhtiön palvelimilla toteutettuja, jossa somepalvelua käyttävillä asiakasomistajilla olisi jokaisella yksi someyhtiön osake. Se tosin tarkoittaisi sitä, ettei palvelun käytön aloittaminen olisi ilmaista, vaan ensin olisi ostettava osake. Toistaiseksi mikään osuuskuntatyyppinen someyhtiö ei ole tullut Suomessa suosituksi. Facebookin toiminta muistuttaa sellaista huumekauppaa, jossa ensimmäinen annos on ilmainen. 

    Facebook-sivustojen aikajanan selaaminen on hankalampaa kuin useimpien blogien. Kuvallisten julkaisujen selaaminen vaatii nopeampaa internet-yhteyttä ja tehokkaampaa tietokonetta kuin monien foorumien ja blogipalveluiden. Usein keskustelupalstoilla ja foorumeilla on myös helpompi ohittaa sellaiset julkaisut, jotka eivät kiinnosta.

    Välttämättä ei kannata lakata kokonaan käyttämästä Facebookia. Facebookia voi käyttää Facebookia vastaan esimerkiksi sillä tavoin, että laatii boikottilistoja siellä mainostavista tahoista. Mikäli näkee Facebook-mainoksen, jota on sponsoroitu, niin siitä voi ottaa kuvakaappauksen. Boikottilistoille voi laittaa sitten kyseisen mainostajan nimen ja linkittää sitten kuvakaappauksen listalla olevaan nimeen. Sen jälkeen toisten on helppo tarkistaa, että kyseinen taho on oikeasti maksanut Facebookille, jos epäilee boikottilistalle laittamista aiheettomaksi. Samalla voisi laittaa mainostetun julkaisun kommenttipalstalle kommentin jossa lukisi: "Päädyitte boikottilistalle, koska mainostatte Facebookissa." Boikottilistoilla voi auttaa sellaisiakin henkilöitä, jotka eivät itse käytä Facebookia, boikotoimaan Facebookille maksavia tahoja.

    Vaihtoehtoisia sosiaalisen median palveluita ovat esimerkiksi  MeWe ja VK.   VK on myös poliittisesti puolueellinen. Se on Venäjän federaation asialla. Onneksi sillä ei ole maailmanlaajuista hallitsevaa markkina-asemaa eikä se näytä sellaiseen pyrkivänkään. VK:n, jonka nimi oli aikaisemmin VKontakte, perusti Pavel Durov. Myöhemmin se vallattiin Venäjän valtionjohdon läheisille tahoille.

    Facebookin toiminnot näyttävän edistävän kuplautumista ja vastakkainasettelua. Sosiaalinen media on mielestäni hyvä asia, koska siihen on helppo päästä tuottamaan sisältöä toisin kuin valtamediaan. Myöskin on hyvä, jos ei tarvitse lähteä matkustamaan autolla siksi, että pääsisi keskustelemaan asioista. Usein omista jutuista pääsee keskustelemaan toisten aiheesta kiinnostuneiden kanssa vain internetissä. Itsekin olen käynyt monia hyviä keskusteluita juuri Facebookissa.  

    Toistaiseksi puhun Facebookin vastaisen kampanjan valmistelusta. Kampanjan voisi myöhemmin julistaa aloitetuksi manifestilla tai sodanjulistusta muistuttavalla avoimella kirjeellä Facebookille. Sellaiselle olisi hyvä saada allekirjoittajiksi poliittisesti monentaustaisia henkilöitä, ettei kampanja leimautuisi vain yhden poliittisen ideologian kannattajien jutuksi. Toivottavasti asialle saisi sitten huomiota mediassa. Julistuksessa voisi määritellä tarkemmin kampanjan tavoitteen, joka olisi hallitsevan markkina-aseman poistaminen Facebookilta tai sen muuttamin poliittisesti niin puolueettomaksi kuin mitä on kohtuullista edellyttää. Täydellistä puolueettomuutta ei ole kohtuullista edellyttää, koska tietyssä mielessä poliittista puolueellisuutta on jo se, että noudattaa valtiollisia lakeja eikä salli niitä rikkovia julkaisuja.

    Ohje siihen kuinka voi ottaa helposti omat tiedot talteen Facebookista: https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/201803212200826516                                     Niin kannattaa tehdä ennen kuin poistaa käyttäjätilinsä sieltä. 

    Facebook näyttää sietäneen jopa massamurhiin johtanutta buddhalaisten muslimivastaisuutta Myanmarissa. Sen sijaan esimerkiksi suomalaisten asiallinenkin islamin kritisointi saatetaan tulkita siellä yhteisönormien vastaiseksi.

    Voitaisiin koota aivoriihi-menetelmällä ideoita siitä kuinka Facebookia voisi vastustaa. Myöhemmin ideoita voisi sitten yhdistellä ja parannella. Huonojakin ideoita saattaa voida  parannella hyviksi. Ehdotan laittaisitte kommentteihin ideoita siitä kuinka vastustaa Facebookia ja linkkejä juttuihin, joissa kerrotaan sen puolueellisuudesta. Voisi myös lähettää medioille vetoomuksen poistaa Facebook-napit internet-sivuilta. Jos tarjotaan napit tietyissä palveluissa jakamiseen, mutta ei useimmissa muissa, niin se syrjii toisia palveluita. On myös helppoa jakaa internet-julkaisuja kopioimalla ja liittämällä internet-osoite. Siitäkin syystä olisi mielestä kohtuullista, ettei suosittaisi Facebookissa jakamista tarjoamalla valmiita jakamisnappeja.

    https://someilmiot.informaatioverkostot.fi/osio/kuplakylpyja/   https://www.is.fi/digitoday/art-2000005628534.html    https://www.suomenuutiset.fi/facebook-vuodot-paljastavat-some-sensuurin-olevan-puolueellista-mielivaltaista/ https://www.marmai.fi/uutiset/tama-ei-ole-se-internet-johon-ihmiset-alussa-sitoutuivat-amnesty-pelkaa-facebookin-ja-googlen-uhkaavan-ihmisoikeuksia/ https://algoritmitutkimus.fi/tag/facebook/ https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/nikokaistakorpi/249332-algoritmit-ja-profilointi-maarittavat-mita-sinulle-naytetaan-ja-suositellaan/  https://www.amnesty.fi/amnesty-facebookin-ja-googlen-liiketoimintamallit-ovat-uhka-ihmisoikeuksille/  https://www.maailma.net/nakokulmat/kun-algoritmi-otti-meista-vallan https://www.punaisenristinblogi.com/moni-meista-elaa-huomaamattaan-samanmielisten-kuplassa-sosiaalipsykologian-professori-kertoo-mihin-hyotyihin-ja-haittoihin-vain-samoin-ajattelevien-kanssa-liikkuminen-voi-johtaa https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/e23bd3ca-d239-4ef9-8ab8-5cfcc7271d4d https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/12/19/nain-sinua-ohjataan-facebookissa-ja-internetissa http://totuuskuutio.fi/nettikupla-pakottaa-ajattelun-tynnyriin/ https://esseepankki.proakatemia.fi/algoritmi-tuntee-sinut-paremmin-kuin-kukaan-muu/ https://ellunkanat.fi/artikkeli/sosiaalisen-median-nousuhumala-on-ohi-seuraavaksi-on-rakennettava-luottamus/ https://www.slideshare.net/hponka/sosiaalinen-media-totuuden-jlkeen https://hommaforum.org/index.php?topic=3580.1170 https://hommaforum.org/index.php?topic=3580.1170 https://www.digimarkkinointi.fi/blogi/miten-facebookin-algoritmi-toimii-ja-miten-pystymme-hyodyntamaan-algoritmia-parhaalla-mahdollisella-tavalla-markkinoinnissa https://www.verkkouutiset.fi/ihmisten-manipulointi-somessa-yha-napparampaa-nain-se-kay/ https://www.marmai.fi/uutiset/facebookin-insinoori-paljasti-miten-mainoksia-kohdennetaan-sanoo-salakuuntelua-turhaksi-silla-muut-keinot-ovat-tehokkaampia/ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005637856.html https://vastavalkea.fi/2019/09/25/aktivisti-haastoi-facebookin-oikeuteen/

Kommentit (1)

näytä __count__ uusi kommentti
näytä __count__ uusi kommentti
  • Aaro Kustaanheimo, kuten varmasti huomasit julkaisuni Facebookissa, “Ovatko blogisi joutuneet sensuurin konteeksi?”, täytyy tässä vaiheessa todeta, että Facebook ja Uusi Suomi toimivat kimpassa keskenään ja niillä on samanlainen ajatusmaailma.

    Koska Facebook ja uusi suomi toimivat tavallista kansaa vastaan, sen takia tein blogijulkaisun, että uusi Suomi sensuroi julkaisukelpoisia blogeja ja suosittelin Uuden Suomen blogisteja vaihtamaan Kansaiskeskustelu.fi(n) jäseneksi.

    Voit Facebookissa tarjota julkaisuani sellaisille kavereillesi, joiden tiedät kirjoittavan blogeja uuden Suomen sivustolla. Jos tulee kyselyjä, voit oman kokemuksesi mukaan vastata niihin. Itsellä on samanlaiset kokemukset, jos tulee kysymyksiä, miksi se on minun nimelläni alunperin julkaistu.

    Kannattaa laittaa julkaisu julkiseksi, jotta se leviää paremmin, se ei ole salainen.

Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.