Kehitysvammaisilla on ollut vaikeuksia saada välineitä vahvaan tunnistautumiseen
Esimerkiksi kansalaisaloitteiden allekirjoittaminen Kansalaisaloite.fi-palvelussa vaatii vahvaa tunnistautumista. Minä olen käyttänyt siihen verkkopankkitunnuksia. Kehitysvammaisille ei kuitenkaan ole aina sellaisia myönnetty. Jotkut eivät ehkä sellaisia kykenekään käyttämään. Sen ymmärrän, että joskus voi olla tarpeellista rajoittaa henkilön mahdollisuuksia siirtää suuria määriä rahaa. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, ettei henkilö olisi äänioikeutettu Suomen kansalainen, joka saa mm. allekirjoittaa kansalaisaloitteita.
Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n sivuilla lukee: ”Tukiliitto muistuttaa, että pääsy digitaalisiin palveluihin on perus- ja ihmisoikeuskysymys. YK:n vammaisyleissopimuksen 19 artikla turvaa vammaisten henkilöiden elämisen itsenäisesti ja osallisuuden yhteisössä ja osallisuuden vaatimus ulottuu myös digitaalisiin palveluihin.”
Kehitysvammatuki 57 ry on kirjoittanut lausunnossaan: ”Suomi.fi-palvelut vaativat vahvan sähköisen tunnistautumisen ja on monia ihmisiä, joilla ei ole käytössä tunnistautumistapaa esimerkiksi taloudellisen edunvalvonnan tarpeen takia. Suomi.fi-käyttö ei liity talouden hoitamiseen, joten on turvattava kognitiivisesti saavutettava (helppokäyttöinen ja ymmärrettävä) vahva tunnistautuminen myös ilman verkkopankkitunnuksia.”
Pitäisin myös kohtuuttomana, jos se, ettei saa tunnuksia, estäisi verkkokaupoista ostamisen. Esimerkiksi lippuja joihinkin tapahtumiin tai vaikka kohtuullisen hintaisia värikasetteja saattaa voida saada vain niistä.
Kehitysvammaliitto on kirjoittanut: ”Esimerkiksi verkkokauppa ja etenkin mobiililaitteilla tehtävä verkko-ostaminen kasvavat jatkuvasti, ja esteettömät palvelut ovat yksi edellytys palveluiden käytön kasvulle.”
Päätin kirjoittaa tästä aiheesta, koska Janne Kananen on toivonut asiaan muutosta.
Tässä on linkki hänen tekemäänsä aloitteeseen Hyvinvointialuealoite.fi-verkkopalvelussa ja tässä videoon Youtubessa.