• Italia väläytellyt EU-eroa korona pandemian takia

    Italian EU- tai euro-eroa väläytellään jo hyvin korkealla tasolla maan johdossa. Euroopan unionin johtajat ovat johkailleet koronakriisin elvytystoimissa, mikä on nostattanut rajun vastarinnan Italiassa. Italian johto on kypsynyt Euroopan unionin jahkailuun. Italia vastustaa yhdessä muiden eteläisen Euroopan maiden kanssa jyrkästi Euroopan vakausmekanismin käyttöönottoa koronakriisin vuoksi. EU-maiden johtajat eivät päässeet viikolla sopuun elvytystoimista.


    1. Taloussokki tulossa, systeemikriisin ainekset olemassa

    Italian pääministeri Giuseppe Conte totesi perjantaina 27.3.2020,”jos EU:lta ei tule riittävää apua, me teemme tarvittavat toimet yksin.”

    Lauantaina Conte jatkoi ryöpytystä toteamalla,”koko Euroopan unioni on vaarassa menettää merkityksensä, jos se ei pysty vastaamaan koronakriisiin.” EKP:n ilmoitettua 750 miljardin euron korona-avusta EU-maille, Italia tymäsi avun merkityksettömänä. Espanja oli asiassa Italian kannoilla.

    Hän sanoi talouslehti II Sole 24 Oren haastattelussa, ”nyt on yritettävä välttää traagisia virheitä. Jos EU ei pysty nousemaan sille tasolle, jota tämä tilanne vaatii, koko Euroopan nykyinen rakenne menettää merkityksensä ihmisille. EU on vetänyt koko aja liian kovaa taloudellista linjaa, apu on ollut vain hetkellistä. Olemme Euroopan historian kriittisessä vaiheessa.” 

    Myös Italian presidentti Sergio Mattarella oli samoilla linjoilla pääministeri Conten kanssa. Hän painotti yhtenäisyyden ja yhteistyön tärkeyttä kriisitilanteessa, jossa EU:n osuus korostuu ennen kuin se on liian myöhäistä. EU toistaa samoja vanhoja toimimattomiksi osoittautuneita toimintamalleja. On aika kokeilla jotakin uutta.


    2. EKP:n massiivinen virhe toi eurokriisin taas pöydälle

    Italialainen EU:n talouskomissaari Paolo Gentiloni puhuu aivan yhtä suoraan. 

    ”Pelissä on koko Euroopan unionin tulevaisuus, EU:n talous jälleen kriisissä korona epidemian keskellä, mikä koittelee maan taloutta”, hän sanoi medialle lauantai aamuna 28.3.2020. 

    Myös Italian oppositiojohtaja Matteo Salvini antoi kuulua oikein huomiota herättävästi: ”Hoidamme ensin koronaviruksen ja sitten lähdemme Euroopan unionista.” 

    ”Nyt määritellään Euroopan olemassaoloa, tulevaisuutta. Voi olla, ettei kaikille Euroopan maille ole helppoa asemoitua asiassa uudelleen, mutta nyt se on ainoa järkevä teko. Aikaa ei ole enää paljon jäljellä. Empimisen kustannukset voivat olla peruuttamattomia.” 

    Pantheon Macroeconomicsin Claus Vistensen vastaa, että Italia voi omatoimisesti tehdä elvytysohjelma, joka olisi jopa 20 prosenttia maan bkt:sta ja Euroopan keskuspankki voisi tukea sitä ostamalla Italian velkapapereita, kuten se nytkin tekee. Hän huomauttaa samalla, että jos Italia päätyy lähtemään eurosta tai koko unionista, se ei voi enää laskea EU:n tuen varaan.

    Belgialainen europarlamentaarikko Guy Verhofstadt on italialaisten kanssa samoilla linjoilla. 

     

    3. Koronavirusepidemia

    ”Koronavirus on nyt terveydenhuollon kriisi, mutta huomenna se voi olla vakava talouskriisi. Tämän välttämiseksi Euroopan unionin on opittava aikaisemmista virheistään. Vain taakkaa jakamalla voimme onnistua.” 

    Koronavirus Covid-19 sai alkunsa Kiinasta, jossa ensimmäinen tapaus kirjattiin 10.1.2020. Sieltä se levisi Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Euroopassa ensimmäiset tapaukset todettiin Italiassa 29.1.2020. Kiinasta kävi väkeä töissä Italiassa, josta virus levisi sinne. Eri maiden välillä oli tuhansia lentoja päivittäi ympäri maailman, kun tietos viruksesta, sen tartunnasta ja leviämisestä tulivat julki. Monet lentoyntiöt lopettivat lentojaan epidemian leviämisen ehkäisemiseksi ja samalla eri maat ovat sulkeneet rajojaan ulkomaan liikenteeltä.

    30.3.2020 klo 15.00 mennessä koko maailmassa on tavattu reilut 735000 koronatartuntaa ja tartunnan saaneista on kuollut lähes 35000 ihmistä. Italiassa tartunnan saaneita on noin 97700 ja kuolleita lähes 10800. Kuolleiden määrä on suurempi kuin yhdessäkään muussa maassa maailmassa. Joka päivä tulee uusia tartunta- ja kuolematapauksia. Kukaan ei osaa arvioida, kuinka pitkään kriisi kestää.

     

    4. Eroaako Italia EU:sta?

    Italian parlamentin johtajat ja monia muitkin vaikutusvaltaisia italialaisia toimihenkilöitä ovat ilmoittaneet eroavansa eurosta tai koko EU:sta, kun saavat hoidettua omatoimisesti koronakriisin. He ovat saaneet tarpeeksensa EU jahkailusta, kun mitään valmista asioista ei tule. 

    Italian ero EU:sta tietäisi samalla koko EU:n hajoamista, sillä britit ovat eronneet jo aiemmin ja jättäneet suuren aukon EU:hun, sillä maksut painottuvat entistä enemmän jäljellä oleville jäsenmaille. Jos Italian ero EU:sta toteutuisi, olisi se suuri helpotus kaikille jäsenmaille ja ennen kaikkea niiden väestölle. Turhaan siinä EU:ta ajattelee, ei sekään jäsenmaidensa etua ajattele.

    Onko Italialla niin paljon omaa ajatus- ja päätäntäkykyä, että se pysyy sanojensa takana?

    https://www.uusisuomi.fi/uutiset/italia-kypsyi-taysin-jahkailuun-eu-erosta-puhutaan-jo-taysin-avoimesti-nyt-maaritellaan-euroopan-olemassaoloa/46288ce4-c1c6-476f-a3e0-582cc9be3abc?ref=facebook%3A7d12&fbclid=IwAR1CTzO8iLVsnVaTzFqRRumQwGj2WKCR2CTb83ThyC6eWspFqDFphWtCPV0
    https://www.worldometers.info/coronavirus/?fbclid=IwAR012bU6VZmBFQnOWUacViwMhF-Ei_z8VK388gB3tK5Z6uWPW20bP359tkc#countries

Kommentit

näytä __count__ uusi kommentti
näytä __count__ uusi kommentti

    Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.