• Helsingin Sanomat: Kolmas sukupuoli tunnustetaan

  Minttu Mikkonen / HS kirjoittaa: Saksa tunnustaa vuoden alusta lähtien ensimmäisenä Manner-Euroopan maana kolmannen sukupuolen https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005951595.html. Painetussa HS-lehdessä 2.1.2019 jutun otsikko on muodossa "Kolmas sukupuoli tunnustetaan".

  Jutussa on olennainen asiavirhe, koska ihmisellä ei ole olemassa kolmatta sukupuolta – ei Saksassa, eikä missään muuallakaan! Ihmisiä on sukupuoleltaan vain kahdenlaisia: hedelmöittäviä (mies) ja hedelmöityviä (nainen). 

  Jos jostakin henkilöstä ei tiedetä, onko hän mies vai nainen, se ei tarkoita, että hän ei ole kumpaakaan. Samoin kuin jos et tunnista, onko lintu varis vai harakka, on epäloogista päätellä, että lintu ei silloin ole varis eikä harakka - tuo lintu voi olla jompikumpi. 

  Jos jonkun passissa sukupuolta koskevaksi tiedoksi on merkitty X, se tarkoittaa, että henkilön sukupuoli on määrittämätön (se ei tarkoita kolmatta sukupuolta). 

  Specifications for Machine Readable Passports (MRPs) - ICAO
  ”Sex of the holder, to be specified by use of the single initial commonly used in the language of the State where the document is issued and, if translation into English, French or Spanish is necessary, followed by an oblique and the capital letter F for female, M for male, or X for unspecified.”
  https://www.icao.int/publications/Documents/9303_p4_cons_en.pdf

  Huomautus: Käsitteet intersukupuolisuus, sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti tarkoittavat kaikki eri asioita.

  Journalistin ohjeissa todetaan mm. seuraavaa:

  • ”Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.”
  • ”Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.”

  Journalistin ohjeet ja liite https://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

  #sukupuoli

Kommentit

näytä __count__ uusi kommentti
näytä __count__ uusi kommentti

  Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.